Despre Google Căutare de cărţi
Privire generală
Gânduri şi opinii
Ajutor pentru probleme uzuale

Programul de parteneriat
Pentru editori şi autori
Înscrieţi-vă acum
Ajutor pentru Programul de parteneriat

Proiectul Biblioteca
Privire generală
Parteneri în Proiectul Biblioteca
Ajutor pentru bibliotecari

Scriitorul Richard Lowry a dobândit mai mulţi cititori şi a vândut mai multe cărţi prin programul Google Căutare de cărţi.

Istoric militar şi fost marinar, Richard Lowry era interesat în mod deosebit de operaţiunea Furtuna în deşert, care a avut loc în 1991. Dl. Lowry a adunat în timp o cantitate mare de materiale referitoare la această operaţiune militară, inclusiv detalii pe care le-a colecţionat adresându-se în scris tuturor generalilor cu rol decisiv implicaţi. El a acumulat atât de multe informaţii, încât a decis să scrie o carte care să reprezinte o cronică a întregii campanii. I-au trebuit 12 ani ca să termine această carte.

„Nu ştiam nimic despre industria editorială”, îşi aminteşte Lowry astăzi. „Credeam că pot să trimit undeva o carte care să apară apoi în toate librăriile”. După o „educaţie practică” iniţială, însoţită de dorinţa de a scoate cartea, autorul spune că a publicat manuscrisul însumând 300 de pagini cu ajutorul serviciilor iUniverse. The Gulf War Chronicles a apărut prima oară în Noiembrie 2003.

La fel ca mulţi alţii, Lowry şi-a introdus ocazional propriul nume pe Google. A descoperit astfel că, prin intermediul programului Google Căutare de cărţi, cartea sa era disponibilă. iUniverse se alăturase programului Google Căutare de cărţi pentru a plasa pe piaţă cartea sa şi restul titlurilor prin intermediul companiei Google. Google Căutare de cărţi pune la dispoziţie textul complet al cărţilor împreună cu site-uri de Web şi orice altceva indexează Google, oferind fragmente de titluri în Google Căutare de cărţi cu link-uri spre vânzătorii de carte.

Programe pentru editori şi biblioteci
În ce măsură pot utilizatorii Google să vadă conţinutul unei cărţi date depinde de modul în care aceasta ajunge în Google Căutare de cărţi. Aceia care găsesc titluri incluse în Programul pentru editori pot vedea un număr limitat de pagini din carte; utilizatorii care găsesc cărţi protejate prin drepturi de autor pe care Google le-a scanat prin Proiectul Biblioteca pot vedea numai o „pagină de informaţii” ce le oferă date bibliografice, numărul apariţiilor termenul lor de căutare şi, pentru majoritatea cărţilor, câteva fragmente de text în care apare cuvântul cheie.

Atât editurile mari cât şi cele mici utilizează programul Google Căutare de cărţi ca pe un instrument de marketing şi vânzări gratuit, cu acoperire globală, care face legătura între persoanele care caută informaţii şi cuvintele şi frazele relevante din cărţile lor. Îl folosesc pentru a atrage noi cititori şi pentru a spori vânzările de carte, pentru a încasa venituri în urma anunţurilor contextuale Google şi a interacţiona mai strâns cu clienţii prin intermediul link-urilor directe „Achiziţionaţi această carte” din site-urile de Web proprii.

Când The Gulf War Chronicles a apărut pentru prima oară în Google Căutare de cărţi, autorul a văzut cum cifra vânzărilor clasate în indexul Barnes & Noble a sărit „considerabil - cu 85 la sută - şi a rămas acolo”.

Editorii independenţi cum ar fi iUniverse se confruntă cu o provocare specială în încercarea de a se asigura că autorii lor supravieţuiesc în peisajul aglomerat al cărţilor noi care se publică în fiecare lună. iUniverse oferă o varietate de servicii de marketing autorilor săi, printre care suportul publicitar şi cel legat de anunţuri. Google Căutare de cărţi le oferă autorilor posibilitatea de a spori vizibilitatea cărţilor lor pe Google, iar iUniverse foloseşte Google Căutare de cărţi pentru a-i ajuta pe autori să-şi plaseze pe piaţă şi să vândă cărţile.

Obţinerea expunerii şi a vânzărilor
Deşi Lowry s-a simţit „îngrijorat” de ideea că întreaga sa carte va putea fi căutată online, cu porţiuni disponibile pentru a fi văzute de către utilizatori, i-a plăcut prezentarea din Google Căutare de cărţi. „Cartea este prezentată într-un mod plăcut. Nu cred că se pune problema canibalizării preţurilor”, spune el. În realitate, fără ca Lowry să aplice strategii de marketing suplimentare, când lucrarea The Gulf War Chronicles a apărut pentru prima oară în Google Căutare de cărţi, autorul a văzut cum cifra vânzărilor clasate în indexul Barnes & Noble a sărit „considerabil - cu 85 la sută - şi a rămas acolo”. „Gradul de expunere realizat prin Google Căutare de cărţi a ajutat extraordinar”, spune el. Lowry ştie foarte bine cum să-şi comercializeze propria lucrare. El a construit un site de Web (www.gwchronicles.com), ia cuvântul cu ocazia evenimentelor publice şi continuă să facă cercetări şi să scrie. „Cărţile tale nu se mai vând în momentul în care încetezi să le mai vinzi”, spune scriitorul. El apreciază în mod deosebit posibilitatea de a căuta în conţinutul cărţii („toţi cei pe care i-am intervievat şi-au găsit numele, este vorba despre vânzare rapidă”, spune el). Îi place, de asemenea, faptul că există în pagină câteva opţiuni de cumpărare a cărţii.

Datorită, în parte, faptului că Lowry a muncit din greu pentru a-şi promova cartea, şi-a găsit un agent şi a semnat deja un contract pentru cea de-a doua carte, care va fi lansată de Berkeley Publishing la începutul anului 2006. Mai mult, el a început a treia carte despre soldaţii din marină aflaţi în Irak, intitulată U.S. Marine in Irak - 2003, care va fi publicată ca parte a seriei de război lansate de editura britanică Osprey Publishing.

Atât Berkley cât şi Osprey sunt edituri implicate în programul Google Căutare de cărţi, fapt care îl mulţumeşte pe Lowry. „Sunt fericit că acestea participă la programul Google Căutare de cărţi, întrucât ştiu că acest lucru va ajuta vânzărilor mele”, spune el. „Foarte curând, vom avea toată înţelepciunea lumii la degetul mic, iar Google Căutare de cărţi va juca un rol major în aducerea acesteia în casele şi afacerile noastre”.

 

©2011 Google - Pagina de pornire - Despre Google - Politica de confidenţialitate